Bir İnceleme yangın kapısı

Wiki Article

Yangın kapısı kilidi bapların en önemli aksesuarlarından biridir. Bapnın tabiatıyla kapanmasının peşi sıra kilit devreye girer ve duman ile ısının karşı tarafa geçmesini önleyecek önlemi allıkır. Bu önlem kapının sıkı katıya kapanmasını sağlamlamaktır.

Yangın kapısı, yaman intikalini engelleyecek şekilde üretilirler. Kötü sızmasını hapsetmek amacı ile kapı ve kasanın inikat noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.

Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zaruri olup olmadığına hüküm verilmektedir. Mesela; gömlek nüshası 4’ü geçmeyen ve seans amaçlı kullanılmayan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar dışında asliye olarak yangı merdiveni bulunması gereken örgülar şöyle sıralanmaktadır:

Yangın kapısı menteşesi kanat ile sandık beyninde açılıp kapanmayı kabahatsiz esenlayacak şekilde hulliyatlması gereken parçerge.

Her yangın merdiveninin her iki doğrultuında korkuluk, hızmaşte ya da engel bulunması gerekmektedir. 

Yapılan bir binanın özelliklerine ve yararlanma amacına gereğince belirli yapı denetim şartlarını sağlamlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları ekseriya TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın baplarının (acil çıkış kapılarının) belli başlı durumlara için TSE şartlarını sağlamlaması gerekmektedir.

 Buna yanıt, bu bapnın asli amacı, yangının farklı odalar arasında yayılmasını önlemek yahut hafiflatmaktır. Yangın bapsı yönetmeliğine gereğince

Cepheıcı gereç derunermeyen ve katıcı gereç depolanmayan ıslak hacimlere, yanıcı malzeme ihtiva yangın kapısı etmeyen ve yangına mukavemetli yapı elemanları ile ayrılan yangın merdiveni yuvalarına, asansör kuyusuna ve gazlı, kuru türap, sutaş sprey ve benzeri sair otomatik söndürme sistemleri ile korunan mahallere yağmurlama sistemi strüktürlmayabilir.

Montaj: Yangın kapısı, yakınlarında şekilde monte edilmelidir. Kapının yanlış montajı, yangın simultane etkinliğini azaltır. Yangın kapkaloriın montajı, bilirkişi bir grup aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.

yangına karşı önlemlerin aldatmaınması zorunludur. Bu yönetmelik kapsamında mafevkda ifade tamlanan noktalarda makul süre ısı ve flama intikaline dayanabilecek yangın bapları kullanılır.

Kullanılan kapı fitili dâhilin yaman sızdırmazlık şenseı yoksa henüz iktisadi kapı fitili kullanılarak henüz ucuz üretim esenlanabilir.

Bu yüzden özellikle çok birimli hastane kadar konstrüksiyonlarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak dâhilin, elan bina tasar çizim halindeyken mimarlar aracılığıyla bu konuda duygun davranılmalıdır.

Sertifikalar: Yangın kapısının sertifikalı olup olmadığı, pahaını etkileyen bir diğer faktördür. Sertifikalı bir yangın kapısı, uluslararası standartlara tatminkâr olarak sınav edilmekte ve onaylanmaktadır.

Yangın bapsı özellikleri incelendiğinde olması gereken ve dikkat etmeniz gereken durumları şu şekilde belirtebiliriz; 

Report this wiki page